OWSIANKA'owe LOVE- przepis na pyszne śniadanie:)

Polecam

Witam Was kochane i kochani bardzo serdecznie w poście, w którym królową będzie OWSIANKA!

Nie, nie jest to blog kulinarny, więc nie spodziewajcie się w przyszłym tygodniu przepisu na żabie udka w sosie azjatyckim z dodatkiem egzotycznych owoców, których nazwy pewnie nawet nie znam.

Ale, że OWSIANKA JEST:

  • PYSZNA
  • ZDROWA
  • SYCĄCA
  • ŁATWA I SZYBKA W PRZYRZĄDZENIU
  • TANIA W WYKONANIU
  • PYSZNA NA WIELE SPOSOBÓW I SMAKÓW

to właśnie dlatego dzisiaj będzie błyszczeć w poście o sobie;)

Wiem, że pewnie wielu z Was OWSIANKA kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa- białą, gęstą, rozgotowaną flegmą, która zatyka gardło i nie ma absolutnie żadnego smaku. Te czasy na szczęście się skończyły i uwierzcie mi, że owsianka naprawdę może być przepyszna!

OWSIANKA wg przepisu  CallMeBlondieee

(taaa, bo nikt przede mną takiej nie jadł hahahaha:D) :

  1. Do garnka wlej 2 szklanki mleka krowiego/ owsianego / migdałowego/ sojowego lub mieszanki wcześniej wymienionych z wodą w stosunku 1:1. Możesz wlać również samą wodę, jeśli nie lubisz się z żadnym mlekiem. Jeśli mleko Ci nie smakuje, zawsze możesz postawić na takie z nutą waniliową czy czekoladową, ale wtedy czytaj uważnie skład produktu i jego wartość kaloryczną.
  2. Kiedy mleko/ woda/ cokolwiek co jest w garze zacznie bulgotać wsyp 4-7 płaskich łyżek płatków owsianych. Oficjalnie ostrzegam, że jak wsypiesz 7 łyżek, to uzyskasz wieeelką porcję owsianki.
  3. Kożuchów na mleku z dzieciństwa chyba nikt nie lubi, więc co kilka sekund mieszaj to, co jest w garze. Po ok 3-5 minutach gotowania na płycie ustawionej na średnią moc grzania ( u mnie to 7  na 9 )owsianka powinna być gotowa.
  4. Teraz czas, aby ją wzbogacić w smak. Dodaj świeże owoce tj. jabłko, banan, gruszka, brzoskiwinia, kiwi, maliny- co tylko lubisz. Do tego wsyp łyżkę ulubionych pestek- może to być np. słonecznik czy dynia. Baaardzo polecam doprawienie owsianki miodem czy cynamonem wedle uznania. Miód- ok pół łyżeczki, cynamon- szczypta.
  5. Do przyrządzonej owsianki zrób sobie coś do picia- u mnie jest to kawa z mlekiem sojowym lub zielona herbata lub świeżo wyciskany sok z pomarańczy czy jabłek, czasem woda.

Jeśli taki przepyszny miks Was nie przekona to lanie od CallMeBlondieee macie gwarantowane!!! Moje śniadanie, które widzicie na zdjęciu głównym to coś, co tak naprawdę codziennie wygląda inaczej, bo składa się z różnych składników, ale owsianka czyli serce śniadania pozostaje takie samo. Moja wczorajsza owsianka powstała z połączenia 4 łyżek płatków owsianych, szklanki mleka owsianego i szklanki wody, garści malin, garstki żurawiny, kilkunastu migdałów, łyżeczki miodu. Do owsianki wciągnęłam kiwi i sok pomarańczowy- tu akurat jest ten jednodniowy, bo pomarańczy nie było na stanie lodówkowym, ale polecam wyciskanie- przynajmniej wiesz, co w szklance piszczy.

Takie śniadanie, w moim wypadku jedzone ok godz 6.30 syci przez co najmniej 4 godziny. W ogóle nie jestem głodna, ale nie czuję się napchana. Na pewno jesteście ciekawe ile to cudo ma kalorii- wszystko zależy od tego, co tam wpakujecie. Moje śniadanie ma ok 500 kalorii. Takie śniadanie pozwala zjeść dużo mniej w ciągu dnia, niż gdybym zjadła małe, bezwartościowe dla organizmu śniadanie, tj. rogal z czekoladą i kawę.

Mam nadzieję, że chociaż jedną z Was udało mi się przekonać, że warto OWSIANCE dać szansę. U mnie panuje OWSIANKOWE LOVE,  a Wy co najczęściej jecie na śniadanie?

Pozdrawiam,

Callmeblondieee

h&m 3

 

There are no comments, add yours